Salam..
Haritu ana pergi rumah kawan kakak ana. Sementara tunggu dia bersiap, kami sembang dengan mak dia. Macam-macam hal dok sembang dengan makcik tu..Termasuklah isu buah pelam kat rumah makcik yang cepat diserang ulat.Makcik tu cakap pelam kat rumah depa takleh biaq lama-lama sebab nanti berulat. So, makcik tu pun makan pelam muda je lah. Masam betoi !
Makcik tu ada bagi tips nak kurangkan masam mempelam tu.
1. Rendam dalam air asam keping. Rasa masam tu akan berkurang.
2. Hiris macam nak buat kerabu pelam, pastu campur dengan gula dan garam. Sedap ! Cara nak buat sangatlah simple berbanding jeruk, tapi rasanya memang setanding dengan jeruk..lagi best kalau bubuh dalam fridge..Nyum nyum =)
*Ada gak petua nak kurangkan kemasinan ikan masin. Caranya, rendam dalam air garam. Benarkah ? Tak pernah cuba lagi.
Haritu ana pergi rumah kawan kakak ana. Sementara tunggu dia bersiap, kami sembang dengan mak dia. Macam-macam hal dok sembang dengan makcik tu..Termasuklah isu buah pelam kat rumah makcik yang cepat diserang ulat.Makcik tu cakap pelam kat rumah depa takleh biaq lama-lama sebab nanti berulat. So, makcik tu pun makan pelam muda je lah. Masam betoi !
Makcik tu ada bagi tips nak kurangkan masam mempelam tu.
1. Rendam dalam air asam keping. Rasa masam tu akan berkurang.
2. Hiris macam nak buat kerabu pelam, pastu campur dengan gula dan garam. Sedap ! Cara nak buat sangatlah simple berbanding jeruk, tapi rasanya memang setanding dengan jeruk..lagi best kalau bubuh dalam fridge..Nyum nyum =)
*Ada gak petua nak kurangkan kemasinan ikan masin. Caranya, rendam dalam air garam. Benarkah ? Tak pernah cuba lagi.
No comments:
Post a Comment